Čas gozdnih borovnic (+recept)





To, kako gozdne borovnice izgledajo, kako in kje rastejo je verjetno (upam) že jasno. Lahko pa namenim nekaj besed o njihovih blagodejnih učinkih na naše zdravje, ki so dejansko znanstveno dokazani. Vsebujejo ogromno hranilnih snovi & so kraljice v antioksidantih :
  • salicilno kislino
  • vitamin C
  • vitamin E
  • folate
  • kalij
  • magnezij
  • železo
  • mangan
  • karotenoide
  • vlaknine
  • polifenole



V USA so jih poimenovali "jagode za zdravje in možgane". Borovnice zmanjšujejo možnost nastanka raka, demence, Alzheimerjeve bolezni, pripomorejo pri izboljšanju ravnotežja, blažijo vnetja in zavirajo strjevanje krvi. Polifenoli pomagajo nevtralizirati negativne učinke oksidiranega olja in maščob v hrani in sežganih delov zapečene hrane (takšna hrana se itak odsvetuje). Borovnice lahko pripomorejo k zmanjšanju mišične poškodbe po naporni vadbi. Lahko zmanjšajo poškodbe, ki nastopijo na molekularnem nivoju in zmanjšanjejo bolečine. Vsebujejo tudi snovi, ki lahko pomagajo v boju proti vnetimi sečili. Tako kot brusnice, borovnice vsebujejo snovi, ki lahko preprečijo nekatere bakterije ki se vežejo na steno sečnega mehurja. Tisti, ki še vedno štejete kalorije, vam pri borovnicah ne bo treba skrbeti. Če vas zanima še kakšna stvar o tem super sadežu, boste morali pobrskati sami :)

Ker imam lepo zalogo borovnic (nekatere so že v zamrzovalniku), sem danes naredila rastlinsko različico pečene prosene kaše z borovnicami ... 





Prosena kaša z borovnicami

 (sestavine za 4 osebe)


  • 1L rastlinskega mleka 
  • 200g prosene kaše
  • borovnice 
  • agavin sirup
  • surovi trsni sladkor (količino sladkorja prilagodite svojemu okusu)
  • rozine (poljubno)
  • prava vanilija
  • cimet



Najprej zavremo liter rastlinskega mleka. Ko mleko zavre, v lonec dodamo proseno kašo. Vsaka prosena kaša se kuha različno dolgo (nekatere je treba predčasno namočiti). Ko je prosena kaša kuhana (približno 20min), jo odstavimo da se nekoliko ohladi. Medtem s peki papirjem obložimo pekač, ki ima visoke robove. V ohlajeno proseno kašo zmešamo borovnice, sladkor, agavin sirup, rozine, vanilijo in ščep cimeta. Potisnemo v pečico za približno pol ure in pečemo na 180 - 200 stopinj. 
Ko je prosena kaša pečena, pustimo da se lepo ohladi in "posede". Postrežemo s kepico poljubnega sladoleda. Jaz sem uporabila svojo najljubšo, že pripravljeno različico rastlinskega sladoleda Indy&Pippa .


Dober tek!









Komentarji

Priljubljene objave