Večna vprašanja...
Neštetokrat so me ljudje spraševali kje dobim proteine, B12, kalcij, ... Si kot rastlinojedec takoj označen za nekoga ki mu manjka vseh hranil. Vsaj v Sloveniji ostajajo v večini takšna mnenja, se pa zadnje čase vedno več govori in piše o rastlinski prehrani tudi pri nam.
No, pa gremo na nekaj podatkov in primerjav.
Veliko kalcija vsebuje skoraj vsa zelena zelenjava. Brokoli, šparglji, špinača, navaden in brstični ohrovt, zelje, zelena, artičke, por, muškatna buča, česen, čebula, ... Prav tako veliko kalcija vsebuje suho sadje, datelnji, marelice, slive. Najdemo ga tudi v brazilskih oreščkih, sezamu, pistacijah in v bučnih semenih. Ljudje v starostni skupini 19-50 (kar je verjetno večina vas, ki to berete) dnevno potrebujejo 1,000mg kalcija. 100g kodrolistnega ohrovta (ki se ga splača posaditi doma!) vsebuje 205mg kalcija, 100g tofuja vsebuje 350mg kalcija (in če imate normalne porcije obroka, zaužijete okoli 150g tofuja). To je že več kot polovica priporočene količine dnevnega vnosa. Če si boste v istem dnevu pripravili še zajtrk "Ajdika" ki sem ga objavila na blogu, zaužijete slabih 400mg. In tu je že dnevna količina potrebnega kalcija...
O B12 ne bom pisala ker je na to temo razdeljenih preveč ljudi. Vsak lahko sebi dokaže samo s svojo krvno sliko. Preiskava na privatnih klinikah je nekje 100€.
No, pa gremo na nekaj podatkov in primerjav.
Veliko kalcija vsebuje skoraj vsa zelena zelenjava. Brokoli, šparglji, špinača, navaden in brstični ohrovt, zelje, zelena, artičke, por, muškatna buča, česen, čebula, ... Prav tako veliko kalcija vsebuje suho sadje, datelnji, marelice, slive. Najdemo ga tudi v brazilskih oreščkih, sezamu, pistacijah in v bučnih semenih. Ljudje v starostni skupini 19-50 (kar je verjetno večina vas, ki to berete) dnevno potrebujejo 1,000mg kalcija. 100g kodrolistnega ohrovta (ki se ga splača posaditi doma!) vsebuje 205mg kalcija, 100g tofuja vsebuje 350mg kalcija (in če imate normalne porcije obroka, zaužijete okoli 150g tofuja). To je že več kot polovica priporočene količine dnevnega vnosa. Če si boste v istem dnevu pripravili še zajtrk "Ajdika" ki sem ga objavila na blogu, zaužijete slabih 400mg. In tu je že dnevna količina potrebnega kalcija...
O B12 ne bom pisala ker je na to temo razdeljenih preveč ljudi. Vsak lahko sebi dokaže samo s svojo krvno sliko. Preiskava na privatnih klinikah je nekje 100€.
Še ena lovska je o proteinih. Ljudje so zadnje čase dobesedno obsedeni s proteini. Dejstvo je da jih definitivno ne potrebujemo toliko kot nam jih trg vsiljuje. Se mi pa zdi, da so te zadeve z raznimi prehranskimi dodatki šle čez vse meje zdravega okusa. Sama ne jemljem niti enega prehranskega dodatka. Proteine dobim v leči, oreščkih, tofuju, špinači, gobah, kvinoji, spirulini, semenih, fižolu, ajdovi kaši, čičeriki, ... Če si kater dan zaželim več proteinov, pač pojem več leče (oz.karkoli kar ima veliko proteinov) in zaradi tega ne bom kupila kantico proteinov v obliki praha. Vsekakor ni potrebe po poseganju tega, razen če ste veliko v fitnesu in si želite velike mišice, kar pa praški definitivno olajšajo postopek.
Torej če si za večerjo naredite še solato s špinačo in nekaj čičerike, ste za priporočeno dnevno količino poskrbeli. Kaj vse druga vsebuje rastlinska prehrana si lahko googlate kadarkoli, ampak če jeste raznoliko vam ni treba skrbeti za pomanjkanje hranilnih vrednosti (razen če imate že kakšno bolezensko stanje, katerega je treba vedno upoštevati!)
Sama se o tem koliko česa zaužijem po resnici povedano, sploh ne obremenjujem. Če si hrano pripravljate sami, točno veste kaj je notri in je na ta način najlažje spremljati hranilske vrednosti.
Sama se o tem koliko česa zaužijem po resnici povedano, sploh ne obremenjujem. Če si hrano pripravljate sami, točno veste kaj je notri in je na ta način najlažje spremljati hranilske vrednosti.
Zdaj pa še dve ideji za glavni energijski obrok v dnevu...
Koruzni špageti v zelenjavni omaki s tofujem
(sestavine za 2 osebi)
(sestavine za 2 osebi)
- Koruzni špageti
- Špinača
- Čebula
- Česen
- Por
- Brokoli
- Kajenski poper
- Črni poper
- Sol
- Na soncu sušeni paradižniki (jaz jih kupim od naturete, vložene v olju in začimbah)
- Paradižnikovo omako 200g (prav tako naturetina z baziliko, če naredite svojo, bo omaka še boljša!)
- Tofu
Na oljčnem olju popražiš čebulo in por 5-10 minut da čebula postekleni, por pa zmehča. Dodaš brokoli, na koščke narezane na soncu sušene paradižnike in česen. Vse skupaj pražiš dobrih 15 minut na zmernem ognju, večkrat premešaš. Potem vse skupaj zaliješ z paradižnikovo omako in počakaš da zavre. Vmes skuhaš koruzne špagete in na non-stick ponvi popečeš kocke tofuja. Minuto preden so špageti kuhani jih odcediš in daš v zelenjavno omako. Dodaš špinačo, vse skupaj premešaš in voilà - kosilo je pripravljeno! Zraven lahko postrežemo zeleno solato ali vloženo rdečo peso.
Basmati riž z zelenjavo, curry omako in tofujem
(sestavine za 2 osebi)
- Basmati riž
- Čebula
- Bučka
- Rdeča in zelena paprika
- Korenje
- Brokoli
- Mlada čebula
- Tofu
- Curry omaka (tokrat sem imela omako iz kozarca, ampak bom objavila tudi svoj recept za curry omako)
- Kajenski poper
- Črni poper
- Sol
- Česen v prahu
- Dimljena paprika
Basmati riž namočimo v mlačno vodo za 20-30 minut. Medtem pripravimo vso zelenjavo. Narežite tako kot sami želite. Kocke tofuja lahko popražite vnaprej. Basmati riž sperete pod tekočo vodo in kuhate na zmernem ognju 10-15 minut. Na oljčnem olju (ali kokosovem mleku) prepražite čebulo, korenje, brokoli in zeleno papriko. Dodate vse začimbe in pražite do željene teksture. V kozici pogrejte omako, ki jo polijete čez riž. Zraven riža naložite praženo zelenjavo, surove bučke, rdečo papriko, tofu in mlado čebulo. Dober tek!
Komentarji
Objavite komentar