Recept : Veganski stir-fry
Veganski stir-fry
(sestavine za 2 osebi)
- 220g jasminovega rjavega riža
- 200g tofuja
- eno korenje
- ena večja rdeča paprika
- ena manjša bučka
- malo rdečega zelja
- 2 mladi čebuli
- kodrolistni ohrovt
- sezam
- sojina svetla omaka
- česen v prahu
- kajenski poper
- črni poper
- čili kosmiči
- kokosovo olje
- surovi trsni sladkor
Prva stvar ki jo skuhamo, je riž. Čas kuhanja prilagodimo navodilom proizvajalca. Povprečno naj bi se kuhal 30-40 minut. Medtem pripravimo tofu in zelenjavo. Tofu narežemo na kocke in ga mariniramo v svetli sojini omaki s česnom v prahu, kajenskih poprom, črnim poprom in čili kosmiči (količino pikantnih začimb prilagodimo svojemu okusu). Ko se tofu marinira, na hitro popražimo sezamova semena (na katera morate paziti, da se vam ne zažgejo!). Korenje in bučko narežemo na "julien". Papriko očistimo in narežemo na manjše kose. Ker želim, da je paprika zapečena bolj kot ostala zelenjava, jo pražim posebej. Kose paprike pražimo, dokler ne dobi svetlo rjave barve. Na koncu dodamo manj kot čajno žličko surovega trsnega sladkorja. Paprika naj karamelizira. Ko je riž kuhan, ga ocedimo (če je to potrebno) in postavimo na stran. V non-stick ponvi do hrustljavega, popražimo kocke tofuja. V drugi ponvi segrejemo kokosovo olje. Na njem popražimo glavice mlade čebule, korenje, bučko in na trakce narezano rdeče zelje. Po petih minutah dodamo že pečeno papriko. Začinimo s kajenskim poprom, črnim poprom, kosmiči čilija in s česnom v prahu. Po nekaj minutah v zelenjavo vmešamo še riž in pražena sezamova semena. Ogenj povečamo in dodamo svetlo sojino omako (količina=po okusu!), na najvišji tempetaruri ob kostantnem mešanju pražimo še dobri dve minuti. Ko ogasnemo ogenj, v jed vmešamo še kodrolistni ohrovt. Veganski stir-fry naložimo na krožnik in dodamo pečen mariniran tofu. Meni osebno ena izmed boljših jedi in verjamem da bo teknila tudi vam! :)
Psssssst! Naslednjič recept, ki bo (ponovno) azijskega porekla, ampak precej bolj poletju primerno ;)
Komentarji
Objavite komentar