Praznični veganski in brezglutenski piškoti - Spitzbuben

Praznični veganski in brezglutenski piškoti
-
Spitzbuben






  • 70g mandljev
  • 130g ajdove moke (po želji lahko uporabite tudi pirino moko, ampak v tem primeru ne ostane brezglutensko)
  • 70g kokosovega sladkorja
  • 2 žlici agave (ali javorjevega sirupa)
  • 100g ovsenih kosmičev
  • 2 žlici mandljevega masla
  • 12g chia semen (ali lanenih)
  • žlička vinskega kamna (ali pecilnega praška)
  • ščep soli
  • strok prave vanilije (ali vanilijev sladkor)
  • figova marmelada (brusnična, jagodna, borovničeva, ...)
  • kokosova moka (za okras)
  • čokolada (za okras)
  • modelčki za piškote, poljubne oblike





    Priprava 

    V multipraktiku zmeljemo ovsene kosmiče in mandlje. Chia (ali lanena) semena namočimo v malo vode (4-5žlic) in pustimo stati 10 minut. V skledi zmešamo kokosov sladkor, mandljevo maslo, chia (oz.lanena) semena , kokosovo olje in vanilijo. Dobljeni zmesi dodamo ovsene kosmiče, mandlje, ajdovo moko, žličko vinskega kamna (ali pecilnega praška) in agavo. Če se zmes zdi presuha, dodamo 1-2 žlici hladne vode. Dobljeno zmes postavimo v hladilnik za eno uro.

    Zmes damo na (pomokan) kuhinjski pult in jo pregnetemo. Medtem ogrejemo pečico na 200 stopinj.
    Zmes razvaljamo in z modelčki izrežemo piškote. V polovico piškotov, z manjšim modelčkom izrežemo sredico piškota.

    Pečico zmanjšamo na 180 stopinj. Piškote previdno postavimo na peki papir in jih postavimo v pečico. Čas pečenja je med 8 do 12 minut. Priporočam da jih redno spremljate, da se ne zažgejo.

    Ko so piškoti pečeni, jih popolnoma ohladimo. Ko so ohlajeni, jih premažemo z marmelado in sestavimo.

    Za večjo izbiro, sem naredila vč različnih oblik in okrasila vsakega drugače. Pa dober tek in lepe praznike!





Komentarji

Priljubljene objave