Praznični veganski in brezglutenski piškoti - Spitzbuben
Praznični veganski in brezglutenski piškoti
-
Spitzbuben
- 70g mandljev
- 130g ajdove moke (po želji lahko uporabite tudi pirino moko, ampak v tem primeru ne ostane brezglutensko)
- 70g kokosovega sladkorja
- 2 žlici agave (ali javorjevega sirupa)
- 100g ovsenih kosmičev
- 2 žlici mandljevega masla
- 12g chia semen (ali lanenih)
- žlička vinskega kamna (ali pecilnega praška)
- ščep soli
- strok prave vanilije (ali vanilijev sladkor)
- figova marmelada (brusnična, jagodna, borovničeva, ...)
- kokosova moka (za okras)
- čokolada (za okras)
- modelčki za piškote, poljubne oblike
Priprava
V multipraktiku zmeljemo ovsene kosmiče in mandlje. Chia (ali lanena) semena namočimo v malo vode (4-5žlic) in pustimo stati 10 minut. V skledi zmešamo kokosov sladkor, mandljevo maslo, chia (oz.lanena) semena , kokosovo olje in vanilijo. Dobljeni zmesi dodamo ovsene kosmiče, mandlje, ajdovo moko, žličko vinskega kamna (ali pecilnega praška) in agavo. Če se zmes zdi presuha, dodamo 1-2 žlici hladne vode. Dobljeno zmes postavimo v hladilnik za eno uro.
Zmes damo na (pomokan) kuhinjski pult in jo pregnetemo. Medtem ogrejemo pečico na 200 stopinj.
Zmes razvaljamo in z modelčki izrežemo piškote. V polovico piškotov, z manjšim modelčkom izrežemo sredico piškota.
Pečico zmanjšamo na 180 stopinj. Piškote previdno postavimo na peki papir in jih postavimo v pečico. Čas pečenja je med 8 do 12 minut. Priporočam da jih redno spremljate, da se ne zažgejo.
Ko so piškoti pečeni, jih popolnoma ohladimo. Ko so ohlajeni, jih premažemo z marmelado in sestavimo.
Za večjo izbiro, sem naredila vč različnih oblik in okrasila vsakega drugače. Pa dober tek in lepe praznike!
Komentarji
Objavite komentar